blog, Geen categorie

Wat zijn de risico’s met digitaal machtigen?

Kans op storneringen.
Ondernemen brengt risico's met zich mee.
Iedere onderneming loopt risico's. Klanten die niet (op tijd) betalen. Klanten die de gegevens van iemand anders misbruiken of gebruiken. 

Digitaal machtigen via internet bankieren is een veilige manier om een rechtsgeldige machtiging te verkrijgen. U ontvangt altijd de juiste tennaamstelling en IBAN van uw klanten. U kunt dus direct incasseren zonder fouten. 

Maar er zijn ook risico's aan verbonden. Als uw klanten onvoldoende saldo op hun rekening hebben, kan er niet worden ge├»ncasseerd. Als uw klanten een ander IBAN  hebben, dan kunt u deze niet handmatig 'even' aanpassen. Uw klant dient deze wijzigingen wel via dezelfde internet bankieren omgeving als bij het goedkeuren van de oorspronkelijk machtiging aan u of aan uw servicebureau door te geven. Zodoende wordt namelijk de nieuwe IBAN aan de bestaande machtiging gekoppeld.
Voorkomen van storneringen
Om storneringen te voorkomen kunt u het volgende doen: 

  • Informeer uw klanten zo volledig mogelijk hoe uw machtigingsproces werkt. 
  • Informeer uw klanten wat uw klanten moeten doen en wat gaat doen na het afgeven van een machtiging door uw klant 
  • Informeer tijdig wanneer u gaat incasseren. Voorkom dat uw klanten onaangenaam worden verrast door op een onverwachts moment geld van hun rekening af te schrijven. 
  • Informeer hoe uw klanten eenvoudig wijzigingen kunnen doorgeven. (PayIBAN ondersteunt dit proces op een eenvoudige manier.)

Kortom, vooraf uw klanten informeren is de beste manier om het risico op storno's te verkleinen. 

Author