blog, Geen categorie

Met digitaal machtigen aan de slag. Hoe doe je dat?

Wij maken het u makkelijk. 
Digitaal machtigen via internet bankieren.
Wilt u geen papieren machtigen meer? Wilt u eenvoudig digitaal rechtsgeldige machtigen verkrijgen? Wilt u uw klanten consumenten en/of zakelijke machtigingen aanbieden? 

U heeft de keuze : zelf implementeren of gebruik maken van een servicebureau (MSP)
Wilt u aan de slag met digitaal machtigen, dan is de keuze om dit zelf te implementeren of om gebruik te maken van een servicebureau (MSP). MASP staat voor Mandaat Service Provider. Dit is een organisatie die gecertificeerd én geaccrediteerd is door Currence. 

Currence is dé merkeigenaar van het product Incassomachtigen. Currence heeft een checklist opgesteld waaraan moet worden voldaan. Gaat u Incassomachtigen zelf implementeren, dan dient u aan alle punten te voldoen. Kiest u voor een servicebureau (MSP) zoals PayIBAN, dan voldoen zij al aan alle criteria en kunt u direct van start gaan met digitaal machtigen.

U heeft de keuze : de incassomachtigen op uw eigen naam verwerken of op naam van een derde partij die namens u ook incasseert.
U kunt ervoor kiezen om incassomachtigingen op uw eigen naam te verwerken zodat u ook zelf kunt incasseren. U heeft hiervoor een incassocontract én contract voor Incassomachtigen nodig. Beiden kunt u via uw bank aanvragen. 

U kunt er ook voor kiezen om gebruik te maken van een Collecterende Payment Service Provider (CPSP). Deze partij verwerkt uw incassomachtigingen namens u en incasseert ook namens u. Dit biedt als voordeel dat u feitelijk geen eigen incassocontract of contract voor incassomachtigen nodig heeft. U hoeft dus ook niet zelf voor de implementatie van incassomachtigen in uw website te regelen.

PayIBAN werkt samen met een derde partij die namens u incassomachtigingen kan verwerken en het volledige incasserenproces kan verzorgen. Ook kunnen wij het volledige debiteurenbeheer overnemen inclusief het debiteurenrisico. Wilt u hiervoor meer weten, stuurt u dan een email naar [email protected] voor meer informatie en tarieven.
Uitgaande van de opties die eerder in deze blog werden opgesomd, gaan we nu verder wanneer u digitaal machtigen in uw website wilt opnemen. Of u kiest voor eigen implementatie of een servicebureau en uw machtigingen op uw naam worden verwerkt. Of ervoor kiest om alles aan MSP en CPSP uit te besteden. In alle situaties kunt u via onderstaande opties digitaal machtigen in uw website opnemen.

Digitaal machtigen via een online formulier
Een online formulier kunt u gebruiken voor meerdere situaties. We zetten deze voor u op een rij:

1. Generiek online formulier

  • U kent uw klanten (nog) niet. U beschikt dus niet over klantgegevens. U kiest dan voor een generiek online formulier zoals deze : https://www.payiban.com/machtigen/payiban_core/
  • Klanten vullen hun gegevens in. Kiezen hun bank. Keuren de machtiging in hun eigen bankomgeving goed en keren terug op een bedankpagina.
  • U ontvangt een bevestigingsmail en/of logt in uw account en u haalt alle machtiginggegevens op (via een exportfunctie)

2. Specifiek online formulier (met unieke referentie als link)

  • U kent uw klanten en beschikt al over klantgegevens. Uw klanten hebben een unieke referentie zoals order- of klantnummer. U kiest dan voor een specifiek online formulier met alleen een bankenlijst zoals deze : https://www.payiban.com/machtigen/payiban/?referentie=1234
  • Klanten kiezen hun bank. Keuren de machtiging in hun eigen bankomgeving goed en keren terug op een bedankpagina.
  • U ontvangt een bevestigingsmail en/of logt in uw account en u haalt alle machtiginggegevens op (via een exportfunctie)

In beide gevallen neemt u een generieke of unieke link in uw website op. Na het afgeven van de machtiging is deze direct door de bank van uw klant goedgekeurd en geregistreerd. U kunt dus direct incasseren. 

U kunt ook via een plugin (voor Woocommerce of Subscriptions) digitaal machtiging in uw webshop aanbieden. Lees hiervoor onze blog hierover.

Author