Maxem: eenvoudig je elektrische auto opladen

Maxem Energy Solutions ondersteunt de energietransitie, onder andere door het beheer van laadpalen. Sinds begin 2021 maken zij gebruik van Incassomachtigen van PayIBAN. Wij vroegen Lorenzo Ahmadi Financial Director bij Maxem, naar zijn ervaringen.

Minder actief bezig zijn met debiteuren

"Maxem richt zich op de energietransitie markt, waaronder het optreden als Charge Point Operator (CPO) voor laadpalen op de consumenten en zakelijke markt. Eigenaren van laadpalen voor elektrische auto’s besteden het beheer van de laadpaal aan ons uit en wij verzorgen vervolgens ook de facturatie voor hen,” vertelt Lorenzo. “Daarbij kun je denken aan laadpalen bij mensen thuis, maar ook op bedrijventerreinen. Dat beheer doen wij op basis van abonnementen, maar we merkten dat we telkens actief achter onze debiteuren aan moesten voor de betalingen. We dachten dat voor een groot deel op te kunnen lossen met incassomachtigen.

Om helder te krijgen wie deze manier van machtigen aanbood, ben ik op internet gaan zoeken. Al snel had ik een aantal leveranciers gevonden en kon ik gaan vergelijken. Waar de informatie op de website van PayIBAN helder en concreet was, wist ik bij andere aanbieders niet echt kon verwachten. Daarnaast waren ook de tarieven die PayIBAN voor Incassomachtigen vroeg best oké. Dat was in eerste instantie genoeg reden om contact met hen op te nemen.”

Eerlijk advies

“Dat eerste gesprek was direct beter dan ik verwachtte,” gaat Lorenzo verder. “Eigenlijk belde ik vooral om te controleren of ik alle informatie over Incassomachtigen goed begrepen had, maar Elio dacht direct mee. Dat was ontzettend fijn, want ik begaf me natuurlijk op voor mij onbekend terrein. Toen ik hem vertelde dat Maxem niet alleen Nederlandse klanten heeft, maar bijvoorbeeld ook Belgische, en dat ik verwacht dat het aantal buitenlandse klanten alleen nog maar zal toenemen, gaf hij direct aan dat dit voor onze buitenlandse klanten geen oplossing zou bieden: Incassomachtigen wordt op het moment alleen nog maar door Nederlandse banken ondersteund. Ik was natuurlijk blij dat Elio hier eerlijk over was, maar het gaf voor ons weer stof tot nadenken. Was het voor ons dan wel interessant om Incassomachtigen aan onze klanten aan te bieden?”

Koppeling met ExactOnline

“Uiteindelijk heeft de mogelijkheid om ook te koppelen met ExactOnline de doorslag gegeven. Dat was namelijk een van de selectiecriteria, omdat wij daar onze boekhouding in doen. Door zowel Incassomachtigen als de koppeling met ExactOnline bij PayIBAN af te nemen, besparen we veel tijd en is er minder kans op fouten. Doordat alles nu automatisch geregistreerd wordt, hoeven we niet veel handmatige acties meer te verwerken. Voor de koppeling tussen ons platform, van waaruit we alle laadpalen beheren, en ExactOnline hoefden we trouwens geen gebruik te maken van de diensten van PayIBAN. Dankzij de duidelijke documentatie kon ons team van developers deze koppeling zelf maken. Maar als we een keer wél een vraag hebben, reageert Elio altijd snel en duidelijk.

Voor onze buitenlandse klanten hebben we nu de registratieformulieren aangepast. Alle gegevens die zij nodig hebben om een machtiging voor automatische incasso af te geven, staan er nu op. Aangezien het formulier toch al voorzien moest worden van een handtekening, betekent dit voor hen geen extra werk. En ook wij hoeven maar één formulier per klant te verwerken en te archiveren: een win-win situatie, dus.”

Voordelen voor onze klanten

“Incassomachtigen biedt niet alleen ons veel voordelen: ook voor onze klanten is het de eenvoudigste en veiligste manier om online een machtiging voor automatische incasso af te geven. Het begrip klant is overigens wat verwarrend bij ons: de laadpaaleigenaar is onze klant, maar iedereen die de laadpaal vervolgens gebruikt óók.

Dankzij Incassomachtigen geven onze klanten met een paar klikken ons een incassomachtiging in hun eigen, goed beveiligde bankomgeving. In ons platform kunnen zij zien dat zij de betaalmethode ‘automatische incasso’ gebruiken, maar ze kunnen het daar niet wijzigen. Willen ze een verandering in de machtiging aanbrengen, of deze helemaal intrekken, dan gebeurt ook dat via de eigen bankomgeving. Veel veiliger kan gewoon niet!

Maar hoewel onze nieuwe klanten bijna allemaal een incassomachtiging afgeven, blijven veel bestaande klanten achter: een deel van hen ontvangt één keer per jaar een factuur, wat betekent dat het voor hen een kleine moeite is de betaling handmatig te verrichten. Het is voor deze klanten gewoon de moeite niet om daar een incassomachtiging voor af te geven,” lacht Lorenzo ten slotte.