De ongemakken van betaallinks

Overstappen op incasso loont: facturen worden sneller betaald en geen gedoe meer met afletteren.

Gemak voor uw betaalprovider

Veel bedrijven sturen klanten facturen met een betaallink. Dat lijkt makkelijk en eenvoudig, maar dat geldt vooral voor uw betaalprovider. Voor uw klanten en voor u als ondernemer werkt dit vooral in uw nadeel.

Dit kan ook anders en meer in uw voordeel én van uw klanten. Hoe het beter kan en zonder betaalprovider, leggen wij in deze blog uit.

Kenmerken van betaallinks

De klant bepaalt zelf wanneer de factuur wordt betaald. Deze keuzevrijheid brengt ook uitstel van het betalen van uw facturen met zich mee. Tip : bereken eens hoeveel procent van uw klanten dezelfde dag na ontvangst van uw betaallink de factuur betaald? Is dat percentage hoger dan 80%, dan is dat een prima score. Is dat percentage lager dan 80%, dan is veel winst te behalen.

Het gebruik van een betaallink vraagt om een handmatige actie van uw klant. De klant moet op de betaallink klikken, inloggen in zijn bankomgeving en tot slot de betaling goedkeuren. Tijdens deze drie handelingen bestaat de kans dat uw klant afhaakt en u dus langer op uw geld moet wachten.

Voor het gebruk van een betaallink heeft u een betaalprovider nodig. Dit betekent dat uw geld wel direct op de rekening van uw betaalprovider maar niet uw rekening staat. Pas na een aantal dagen wordt het geld op uw rekening gestort.

Als uw klant een factuur van € 100 heeft betaald, dan ontvangt u een aantal dagen later € 99,30 op uw rekening. Dat is het factuurbedrag minus de kosten van de betaaltransactie. Dat is niet handig omdat u deze factuur altijd handmatig moet worden afgeletterd met uw bankafschift.

Worden meerdere facturen uitbetaald, dan worden van het totaalbedrag eerst alle transactiekosten ingehouden. Dat betekent dat u zelf het totaalbedrag handmatig moet uitsplitsen en per factuur afletteren. Dat gaat veelal gepaard met veel handmatig uitzoekwerk in uw administratie.

Alternatief : overstappen op incasso

Met incasso bepaalt u als incassant wanneer de factuur wordt betaald. Met incasso worden alle facturen direct verzonden én geincasseerd.

Met incasso incasseert u het volledige factuurbedrag en worden er geen kosten van de betaalprovider ingehouden. Uw facturen en inkomende betalingen worden met incasso automatisch in uw administratie verwerkt.

Met incasso bepaalt u als incassant wanneer de factuur wordt betaald. U kunt als incassant zelf bepalen op welke dag van de maand u incasseert.

Via incasso worden uw facturen direct betaald ofwel het betaalpercentage is gelijk aan 100%. Vergelijken dit met het betaalpercentage van uw betaallink (stel 30%). Dit betekent dat 70% van uw openstaande factuurbedrag nog moet worden betaald. Met incasso had het volledige factuurbedrag al direct op uw rekening gestaan...

Om gebruik te maken van incasso vraagt u bij uw bank een incassocontract aan. Wilt u uw klanten ook digitaal laten machtigen, dan vraagt u ook een contract voor incassomachtigen aan. U heeft hiervoor geen betaalprovider meer nodig. U heeft wel een mandaat service provider zoals PayIBAN nodig. Zij zorgen voor de technische koppeling met alle banken en dat de machtiging op uw bedrijfsnaam wordt geregistreerd.

Als het gaat om de kosten, dan bespaart u met incasso geld. Een incasso kost € 0,08 en voor een betaallink betaalt u gemiddeld tussen € 0,25 en € 0,75. Tel uit uw winst.

Voordeel van zakelijke incasso

Naast de standaard variant van incasso is er ook de zakelijke incasso. Het voordeel is dat deze variant is dat deze niet kan worden gestorneerd. Biedt u waardevolle diensten en producten aan, dan adviseren wij om ze zakelijke incasso te overwegen. U kunt dus incasseren zonder dat uw klant de gelden kan terugvorderen.

Voor zakelijke incasso heeft u ook een zakelijke machtiging nodig. Normaliter moet uw klant deze zakelijke machtiging ondertekend per post naar zijn of haar bank verzenden. Pas na verwerking, zou u dan kunnen incasseren. Maar met de komst van zakelijke incassomachtigen kan deze variant ook volledig digitaal via de online bankomgeving worden afgegeven en geregistreerd.

Koppeling met Exact Online

Het afgeven van machtigingen kan sinds 2014 al volledig digitaal via de bank worden afgegeven, maar om te incasseren moet de machtiging ook in uw administratie worden verwerkt.

Met de ontwikkeling van een Exact Online App wordt aan deze behoefte tegemoet gekomen. Klanten geven via een unieke link een (zakelijke) incassomachtiging af en alle machtiginggegevens wordt vervolgens automatisch in de klantkaart bijgewerkt.

U kunt na het afgeven van een incassomachtiging direct factureren én incasseren.

Wil je reageren? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op