Your address will show here +12 34 56 78
De nieuwe vorm van digitaal machtigen
Incassomachtigen is de nieuwe vorm van digitaal machtigen en wordt door de meeste banken ondersteunt. Althans, de consumenten variant. De zakelijke variant wordt alleen nog maar door ABN AMRO, ING en Rabobank ondersteunt.


Voorbeeldcode voor zelfbouw
Om het gebruik van Incassomachtigen te versnellen stellen de banken voorbeeldcode beschikbaar. 

Incassomachtigen zou hiermee relatief eenvoudig in een website of webshop kunnen worden ingebouwd. Daar wringt een beetje de schoen: het blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig als het lijkt.

In het onderstaande een aantal opsomming van zaken om rekening meer te houden:

1. Kennis
Iedere bedrijf, vereniging of goed doel die Incassomachtigen wil inbouwen in haar website of webshop moet expertise in huis hebben of inhuren op het gebied van : programmeren in php, .Net of Java, SEPA-regels en wetgeving en het verwerken en beheren van SEPA machtigingen.

2. Checklist
De meeste banken hebben een checklist met eisen en randvoorwaarden opgesteld. Zorg ervoor dat u alle punten kunt afvinken voordat u van start gaat. Gemiddeld heeft een ervaren ontwikkelaar ca. 60 uur nodig voor het inbouwen van Incassomachtigen. De aansluiting op uw incassoproces is de volgende stap. Ga uit dat u minimaal 2 maanden nodig heeft om alles in te bouwen en te testen.

3. Aansluiting op incassoproces
Daar komt bij dat het afgeven van een Incassomachtiging nog maar de eerste stap is. De volgende stap is het omzetten van de Incassomachtiging naar een incasso om het in een incassobestand te kunnen opnemen. Want incasseren is alleen mogelijk door een incassobestand naar de bank te sturen.

4. Wijzigingen
Een gemachtigde dient een Incassomachtiging altijd te kunnen wijzigen (consumenten) of in te trekken (zakelijk). Het mogelijk maken van deze functie vereist dat Incassomachtigingen in een machtigingen administratie worden opgeslagen. Check vooraf om Incassomachtigen aan uw huidige financiƫle- of administratieve software kan worden gekoppeld.

5. Zelf ontwikkelen?
Incassomachtigen is een nieuwe vorm van digitaal machtigen en het gemak en voordelen zullen zich moeten bewijzen. Incassomachtigen zal zich blijven ontwikkelen. Ook dat vraagt om specialistische kennis en ervaring.


Aanbeveling
Maak vooraf een duidelijke keuze voor zelf doen of uitbesteden.

U kunt ervoor kiezen om alles in eigen beheer te ontwikkelen en in te bouwen. 

U kunt ook kiezen om gebruik te maken van de diensten van een zogenaamde Mandaat Service Provider (MSP). 

Zodra u Incassomachtigen heeft aangevraagd, heeft u hierin een keuze. 

Bekijk de mogelijkheden en weeg de voordelen van het zelf ontwikkelen of het uitbesteden een MSP op basis van korte en lange termijn voordelen.