Your address will show here +12 34 56 78
Verkopen van abonnementen.
Hoe doe je dat?
Het verkopen van abonnementen: je kunt het jezelf heel moeilijk en heel makkelijk maken.
De nieuwe manier van ondernemen.
Een eenvoudige rekensom: Je verkoopt een dienst of product voor een eenmalig bedrag van € 100 tegen een inkooprijs van € 50. Dat levert je € 50 winst op. 

Verkoop abonnementen.
Of je verkoopt je dienst of product op basis van een maandabonnement voor € 25. Dat is op jaarbasis 12 x € 25 = € 300 minus € 50 = € 250 winst. Ofwel : 5 x de winst bij een eenmalige verkoop . Jaar in. Jaar uit. 

Dit is de nieuwe manier van ondernemen : gericht op je bedrijf sneller laten groeien .

Opties en mogelijkheden
Je hebt als het gaat om abonnementen verkopen diverse opties en mogelijkheden. Ons motto : zorg dat de basis eenvoudig is.

Als je wilt starten met verkopen van abonnementen, dan wil je het liefste dat alles in één keer goed en volledig geautomatiseerd opzetten. Maar dat is ook tegelijk een valkuil. 

Incasseren
Incasseren is een technisch complex product. Je moet er je tijd en energie in stoppen om alles goed te doorgronden en te begrijpen. Als alles eenmaal goed loopt, dan gaat het vanzelf, maar onze ervaring leert dat klanten die te ambitieus van start gaan zichzelf vroeg of laar tegenkomen en teveel tijd en vooral geld hebben geïnvesteerd om alles zoveel mogelijk te automatiseren. 

Minimale middelen
Met deze blog leggen wij uit wat je minimaal nodig hebt zodat jouw basis om abonnementen te verkopen eenvoudig is. Want eenvoud werkt het beste voor jezelf en jouw klanten. Je kunt namelijk altijd nog alles volledig automatiseren. 

Noot: met onze software is alles rondom machtigen en incasseren al grotendeels geautomatiseerd, maar het gaat vooral om alle randvoorwaarden hierom heen. 
1. De basis : wel of geen website
Feitelijk heb je geen website nodig. Laat we daarvan uitgaan. Je kunt klanten eenvoudig een email sturen en via een online formulier een machtiging laten afgeven. 

Via dit online formulier vertel je wat je verkoopt en leg je uit tegen welke prijs. Je klant geeft een machtiging af en klaar. 

Wil je je diensten of producten wel via een website verkopen, dan volstaat ook door alleen een online formulier te gebruiken waarmee jouw klanten een machtiging kunnen afgeven.

2. Machtigingen beheren zelf doen of uitbesteden.
Via een online formulier heeft je klant een machtiging afgegeven. Deze gegevens moet je ergens opslaan en kunnen beheren. Je moet tenslotte op ieder moment aan je klanten of de bank kunnen laten zien hoe en wanneer je deze machtiging hebt ontvangen. 

3. Incasseren : zelf doen of uitbesteden.
Na het ontvangen van een machtiging kun je van de rekening van jouw klant incasseren. Er zijn veel boekhoudpakketten die deze functie ondersteunen, maar dan moet je wel eerst alle machtiging gegevens (veelal handmatig) importeren. 

Je kunt ook van software gebruik maken van derden die zorgen dat de machtigingen automatisch incasso's en incassobestanden aanmaken. Zeker als je zowel consumenten als zakelijke machtiging hebt, kan het je veel tijd en dus geld kosten om dit handmatig goed in te regelen.

4. Incasseren op vaste of variabele momenten.
Maak het je klanten en dus ook jezelf makkelijk. 
Met een machtiging kun je in principe zo vaak incasseren als je wilt. Mits je dat helder en duidelijk met je klant vooraf hebt afgesproken natuurlijk. 

Ons advies : kies voor maandelijks zodat zowel jouw klanten als jijzelf een vast patroon hebben waarop je de gelden gaat incasseren. De keuze die je tot je beschikking hebt zijn doorgaans : wekelijks, tweewekelijks, maandelijks, tweemaandelijks, per kwartaal, per half jaar of per jaar. 

Als je een softwarepakket kiest, let dan op welke frequenties worden ondersteund, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

5. Upgraden en downgraden. 
Maak het je klanten en dus ook jezelf makkelijk.
Het liefste wil je natuurlijk dat jouw klanten en je bedrijf net zo hard groeien in omzet. Dat kan door je je klanten de mogelijkheid te bieden om hun abonnement te upgraden naar een duurder abonnement of downgraden naar een goedkoper abonnement. 

Bied je klanten beide keuzes aan, want alleen een upgrade mogelijkheid en geen downgrade mogelijkheid, jaagt alleen maar klanten weg. Veelal wil de klant simpelweg de keuze hebben om tijdelijk zijn abonnement te verlagen of zelfs even stop te zetten. Je doet je klanten en jezelf een plezier als je beide opties ondersteunt. 

6. Wijzigen van IBAN (en dus bank) 
Tot slot, het komt vaker voor dan je denkt. Klanten die van bank wisselen of een extra rekening bij een andere bank aanvragen. Dan is het wel zo handig als klanten deze wijziging eenvoudig kunnen doorgeven. 

Bij een digitale machtiging via de bank moet namelijk de machtiging wel eerst worden aangepast en aan het nieuwe IBAN worden gekoppeld. Doe je dit niet en ga je incasseren, dan wordt het volledige incassobestand afgekeurd of bij sommige banken de incasso wel uitgevoerd maar na een paar dagen alsnog gestorneerd. Beide situaties wil je graag voorkomen, want het kost je onnodig tijd en geld om deze te corrigeren.

Er is nog veel meer hierover te vertellen, maar dit is voor nu de basis. PayIBAN helpt je bij alle bovenstaande situaties met een gepaste oplossing. 

Wil je meer weten wat we concreet kunnen bieden, stuur gewoon een email naar [email protected]

Wij geven je vrijblijvend advies zodat je als je abonnementen wilt verkopen in ieder geval de basis op orde hebt. Dat is veelal de beste manier (en dus ook de goedkoopste manier) om succesvol te starten met verkopen van abonnementen.